Çocuklarda İşitme Cihazı Seçimi
Odyologlar, genellikle bir kayıp tespit edildikten sonra en kısa sürede işitme cihazı tavsiye eder. Çocuklara hizmet vermede uzmanlaşmış bir işitme merkezi, işitme kaybı tespit edildikten hemen sonra çocuğunuza özel seçilmiş bir işitme cihazı sunabilmelidir.
İşitme Cihazlarının Seçimi ve Değerlendirilmesi
Odyologlar, çocuklar için işitme cihazı sunarken çeşitli değerlendirme yöntemlerinden birini kullanabilir. Kullanılan teknikten bağımsız olarak amaç, konuşmaların rahat bir düzeyde dinlenmesini sağlamaktır.
İşitme cihazlarının etkinliğinin test edilmesinde şu yöntemler kullanılabilir:
Prob Tüpü Mikrofonu Testi
Prob tüpü mikrofonu testi sırasında, kulaktaki kulak kalıbının yanına küçük bir yumuşak mikrofon yerleştirilir. İşitme cihazı tarafından sağlanan amplifikasyon, daha sonra işitme cihazı kulaktaki yerinde iken ölçülür. Azaltılmış cevap, işitme cihazının sağladığı duyumun tahmin edilmesi için değerlendirilir. İşitme cihazındaki ayarlamalar verilere göre yapılır.
Gerçek Kulak-Coupler Farkı Ölçümü (RECD)
RECD testinde, çocuğun kulağının ve kulak kalıbının belirli özelliklerini ölçmek için kulak kanalındaki kulak kalıbının yanına küçük bir yumuşak mikrofon yerleştirilir. Bu bilgi, daha sonra işitme cihazına “ince ayar” yapmak için kullanılır. Bu işlem, genellikle uzun süren bir test prosedüründe kalamayacak bebekler ve küçük çocuklarda kullanılır.
Davranışsal Test
Davranışsal test yöntemleri, bir çocuğun bir işitme cihazı takarak tepki verebileceği en yumuşak seviyeyi belirlemek için kullanılabilir.
Prob tüpü mikrofonu veya RECD ölçümleri, işitme cihazı performansının tipik konuşma seviyelerinde ölçülmesini sağlar. Böylece konuşma durumlarındaki performans tahmin edilebilir. Ayrıca bu testler, işitme cihazının çocuk kulağına sağladığı maksimum ses seviyesinin doğrudan ölçülmesine izin verir. İşitme cihazı, daha sonra güvenli ve rahat bir seviyeye ayarlanabilir. Bu testler, objektif bilgi sağlar ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir.
İşitme Cihazlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
Çocuklar için işitme cihazı seçilirken cihazının yardımcı cihazlarla uyumluluğu da göz önünde bulundurulur çünkü işitme kaybı olan birçok çocuk, frekans modülasyonlu (FM) sistemler gibi ek amplifikasyon cihazları kullanır. Kurcalamaya dayanıklı pil bölmeleri ve ses kontrollerini devre dışı bırakma özelliği, bebekler ve küçük çocuklar için işitme cihazı seçerken tercih edilmelidir.
Çocuğun işitme ve işitme cihazı performansı, işitme hassasiyetini ve işitme cihazı işlevini izlemek için sıklıkla tekrar değerlendirilmelidir. Bu randevular, uzman tarafından önerilen şekilde planlanmalıdır.
İşitme kaybının belirlenmesi ve çocuk için uygun işitme cihazının bulunması, haftalar veya aylar sürebilen bir süreçtir. İşitme cihazı amplifikasyonunu değerlendirme ve kullanma sürecinde ebeveynler, çocuğun yanıtları hakkında uzmanlara değerli bilgiler sağlar. Ebeveyn davranışları, çocuklarının işitme cihazlarını başarılı bir şekilde kullanmaları açısından kritik öneme sahiptir.