TİNNİTUS (KULAK ÇINLAMASI) TEDAVİSİ
Kulak çınlaması, bir ya da her iki kulakta duyulan ses anlamına gelmektedir. Ses, kafanın dışında değil içinde ortaya çıkar ve hasta tarafından istemsizce duyulur. Kulak çınlaması, hastaların günlük ve sosyal yaşantısını oldukça olumsuz yönde etkiler. Kulak çınlaması sorunu yaşayan kişinin yaşadığı stres, durumu daha da kötü hale getirdiğinden kişi bir kısır döngüye girer.
Kulak çınlamasının sebebi tam olarak keşfedilemediğinden çınlamayı tamamen tedavi edecek bir yöntem henüz geliştirilememiştir. Ancak uygulanan terapilerle ses, rahatsızlık vermeyecek düzene indirilebiliyor.
Tinnitus Tanısı
Tinnitus, genellikle sübjektif bir durumdur. Bu nedenle en önemli aşamalardan birisi hasta öyküsüdür. Ayrıca tinnitusun teşhisinde odyometrik özellikleri ve hastadaki etkisini ölçmek için klinik yollar bulunmaktadır. Hastalara saf ses eşiği, konuşma alımı ve timpanometri ile odyogram yapılmalıdır. Kulak dışında farklı ölçümler yapmak için de birçok test bulunmaktadır. Tinnitusa sebep olan hastalıklar tam olarak bilinmediği için, hasta genelde ilk aşamada bir KBB uzmanına başvurur.
Tinnitusun nasıl bir ses olduğu, nerede lokalize olduğu, nasıl bir periyod gösterdiği, uyku üzerine etkisi, birlikte baş dönmesi, işitme kaybı v.b. semptomlarının olup olmadığı araştırılmalıdır. Hikâye alınırken yaş, eşlik eden işitme azlığı, kulak tıkanıklığı, baş dönmesi, kafa travması, ototoksik ilaç kullanımı, alerji, diabetes mellitus (şeker hastalığı), epilepsi gibi rahatsızlıklar da araştırılmalıdır. Tinnitusun tanısında hastanın duyulan sesin isimlendirilmesi (vızıltı, çınlama, uğultu vb.) tinnitusun türünü belirlemek için kullanılır.
Tinnitus tanısında kullanılan detaylı test yöntemleri şunlardır:
- Fiziksel Muayene
- Odyolojik Testeler
- Pitch Maskelemesi
- Ses Yüksekliği Eşleştirmesi
- Minimum Maskeleme Seviyesi
- Rezidüel İnhibisyon
- Saf Ses Odyometrisi
- Akustik Refleks Testleri
- Timpanometri
- Konuşmayı Alma (Ayırt Etme) Testi
- Otoakustik Emisyon
- Pet Tarama
- Magnetoensefalografik (Meg)
- CT / BT
Tinnutus Tanısında Tinnitus Handikap Envanterinin Yeri
Tinnitus Handikap Envanteri (Tinnitus Handicap Inventory, THI), özellikle tinnitusun günlük yaşamdaki etkisinin değerlendirilmesi ve tinnitus tedavi sonuçlarının belgelendirilmesi için 1996 yılında Newman ve çalışma arkadaşları tarafından oluşturulmuştur. THI’nin tekrar test güvenilirliği ve % 95 güven aralığı da çalışmalarda yayınlanmıştır.
Teste buradan ulaşabilirsiniz.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Terapisi
Çınlama tedavisi, tek aşamalı ve tek yönlü bir tedavi değildir. Kişinin fiziksel durumu kadar, psikolojik durumu da değerlendirme altına alınır ve seanslarla kulak çınlamasında rahatlama sağlanır.
Detaylı muayene ve testlerden sonra çınlama terapisi sürecinde kişiye özel geniş bir analiz yapılır. Daha sonra işitme cihazları vasıtasıyla arka planda rahatsız edici olmayan bir ses verilerek, çınlama sesinin geri plana atılması sağlanır. Bir zaman sonra beyin bu sesi rahatsız edici olarak algılamaz ve artık ses işitilmemeye başlar.
Terapi, seanslar halinde artık rahatsızlık hissedilmediğinde ya da en aza indiğinde gerekli testler yapıldıktan sonra sonlandırılır. Terapi seansları haftalık ya da aylık olarak hasta takibiyle devam eder. Yapılan klinik araştırmalarında çınlama terapisi uygulanan hastaların %70’inin çınlama seviyelerinde, ortalama %50 oranında rahatlama görülmüştür. Bu oran, hastanın günlük hayatını sorunsuz idare ettirebildiği anlamını taşır.
Çınlama tedavisinde hastanın psikolojisini yüksek tutması tedavinin başarısında oldukça önemlidir. Dengeli beslenme, bazı tetikleyici besinlerden kaçınma, egzersiz, gürültülü ortamlarda bulunmamama tedavinin parçasıdır.