Bebeklerdeki Kalıcı İşitme Kaybı, İletişimin En Temel Aşamalarını Olumsuz Etkiliyor

Bebeklerdeki Kalıcı İşitme Kaybı, İletişimin En Temel Aşamalarını Olumsuz Etkiliyor

Birleşik Krallık’taki Sheffield Üniversitesi’ndeki psikologlar tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, mimik ve işaretsel davranışları içeren erken sözel olmayan iletişim becerileri, bebeklerdeki kalıcı işitme kaybından ciddi şekilde etkilenebilir.

Akademisyenler, bebekleri incelerken doğru şekilde yol gösterecek beş tür erken iletişim türünü kullandılar: el kol hareketlerini gösterme, hareketleri yapma, işaret parmağıyla işaret etme, sesli iletişim ve kelime kullanımı.

American Academy of Pediatrics dergisi Pediatrics’te yayınlanan Sheffield çalışması, kalıcı işitme kaybı olan ve işitme güçlüğü çeken bebeklerin ileride dilin temellerini oluşturan mimikler ve sesli iletişim becerilerinde yüksek gecikme riski taşıdıkları sonucuna varıyor.

Araştırmacılar, ilk yıldan itibaren çocuğa bakım verenler tarafından yapılacak müdahalelerin, işitme kaybı olan çocukları doğru gelişim yoluna taşıyabileceğini vurguluyor. Ancak yazarlar, çoğu kişi için bu çalışmadaki en büyük zorluğun, tüm ailelerin bu müdahaleye katılmaya hazır olmaması ve duygusal olarak çalkantılı bir zamanda ebeveynlerle hassas bir şekilde ilişki kurulamaması olacağını savunuyor.

Kaynak: https://www.audiology-worldnews.com/research/3950-infant-deafness-stymies-non-verbal-communication-even-gestures-such-as-pointing