Epley Manevrası
Epley manevrası hangi durumlarda uygulanır?
Epley manevrası (kanalit yeniden konumlandırma manevraları), baş ve üst gövdenin dâhil edildiği özel bir dizi hareketidir.
Epley manevrası ile denge ve algıdan sorumlu yarım daire kanallarındaki kalsiyum kristallerinin yerinden oynaması durumunda, kristallerin tekrardan doğru yere oturtulması hedeflenir.
Epley manevrası, kalsiyum kristallerini yanlış pozisyondan çıkarmak için yerçekimini kullanır. Daha sonra kristaller vücut tarafından birkaç gün içerisinde zararsız bir şekilde emilir. Bazen kristaller, yarım daire şeklindeki kanala yeniden geri düşer ve vücut onları yeniden ememeden kanalda sıkışır. Bu durumda manevra tekrarlanabilir.
Epley manevrası nasıl uygulanır?
- Baş, etkilenen kulağa doğru 45 derece döndürülür.
- Başı döndürmeye devam ederken hasta dikkatlice sırtüstü pozisyona getirilir. Boyun; aşağı doğru, kulak omzun altında kalacak şekilde konumlandırılır.
- Boynu uzatılmış halde tutarak, etkilenmeyen kulak 45 derece aşağıya bakacak şekilde hastanın başı 90 derece döndürülür.
- Hasta, sağ yan tarafına döner ve başı, burnu yere bakar pozisyonda olacak şekilde döndürülür. Bu aşamada hastada nistagmus olup olmadığına dikkat edilir. Aşağı vuran nistagmus, uygulanan prosedürün etkisiz olduğunu gösterir.
- Hasta, dizlerini göğsüne doğru çeker ve baş pozisyonunu burun aşağıya bakacak şekilde korurken, bacaklarını aşağıya doğru sarkıtır.
- Hasta, oturma pozisyonuna getirilir. Baş, vücuda 90 dereceye yakın açı oluşturacak şekilde döndürülür. Dik pozisyonda, çene tutularak, kafa düz olarak döndürülür ve daha sonra hasta, normal baş pozisyonuna getirilir.